Aktuellt
Här delar vi med oss av nyheter kring nätverket, information om kommande evenemang samt tipsar om texter och projekt av nätverkets medlemmar
Klimatdag: Inre omställning och existentiell hållbarhet
Välkommen på en dag om inre transformation och existentiell hållbarhet i Göteborg den 20 mars!
Vårens ekoteologiska kurser på Stiftsgården Rättvik
Nu i vår finns flera spännande kurser i ekoteologi på Stiftsgården Rättvik som är öppna för anmälan.
Stilla stund för fred i Stockholm
Skapelse & Existens är en del av denna rörelse som vill skapa rum för fred - fred som är en förutsättning för att kunna rädda vårt klimat. Kom som du är, med både hopplöshet och hopp. Inga förkunskaper krävs. Var och en som kommer utgör en viktig fredshandling som gör skillnad i en sårad värld.
Föreläsning med Rabbi Yonatan Neril i Göteborg: Skapelse, Bibel och spiritualitet
Göteborgs stift, Örgryte pastorat och Skapelse & Existens bjuder in präster, pastorer och teologer till en föreläsning med Rabbi Yonatan Neril, den 31 augusti i Göteborg.
Nu lanseras Den åttonde dagen
Nu lanseras Den åttonde dagen - en rörelse för inre och yttre omställning. En rörelse som vill skapa plats för ett nytt sätt att leva i tider av klimatkris.
Poddserie om ekoteologi
I samarbete med Enskilda Högskolan Stockholm släpps ny fyra avsnitt av Skapelse & Existens egen podcast
Tolkning pågår söker gäster till podden
Tolkning pågår söker dig som vill vara med och podda om Pingstens bibeltexter utifrån ett ekoteologiskt perspektiv.
Tips: Ekoteologisk helg i Skellefteå
Tips! Helgen den 25-26/2 anordnas en ekoteologisk helg i Skellefteå med temat Jesus och klimatet med teologen Sven Hillert.
Ekoteologiska texter i Svensk kyrkotidning
I höstas hade Skapelse & Existens sin första medlemsträff och utifrån dess tema och innehåll kommer nu en serie artiklar som publiceras i Svensk kyrkotidning.
Flera nya ekoteologiska skrifter & böcker
Denna höst har flera spännande böcker och skrifter inom fältet ekoteologi getts ut i Sverige. Här tipsar vi om några av dem!
Ekoteologisk uppsatskonferens
Nätverket Skapelse & Existens i samarbete med Enskilda Högskolan Stockholm bjuder in till ekoteologisk uppsatskonferens den 4/10 2022.
Välkommen att ta del av presentationer av och samtal kring studentuppsatser på kandidat-, magister- och masternivå som på olika sätt är relaterar till ekoteologiska fältet.
Skapelse & Existens medlemsträff 2-3/9 2022
Ett år har gått sedan nätverket Skapelse & Existens drog igång och nu är det dags att få ses och inspireras av varandra ansikte mot ansikte. När hemsidan lanserades i maj 2021 var pandemin fortfarande en högst påtaglig verklighet och som en följd av det har vi framför allt haft digitala träffar och föreläsningar. Men nu har vi äntligen möjlighet att få ses och lära känna varandra och ta del av varandras kunskaper och erfarenheter.
Tips: artikel om Svenska kyrkans skogar
I senaste numret av Svensk kyrkotidning finns en artikel, skriven av Kristina Belfrage och Mats Olsson, med rubriken: Hur kan kyrkans skog klimatanpassas?
Nytt körverk & inspirationsmaterial om klimatet
I september 2022 uruppförs körverket Tellus – den sårbara skönheten, ett körverk som genom sång och musik berör klimatkrisen och vår relation till den skapelse vi lever i och av.
Klimatfasta
Snart börjar fastan och inför den vill vi gärna tipsa om Equmeniakyrkans initiativ för klimatfasta. På hemsidan klimatfasta.nu finns inspiration, tips och råd samlade utifrån tre teman - tiden, tallriken och transporten. Missa inte!
Tips: Arbetsdag om Pilgrim + Klimat + Act
Den 16-17 mars arrangerar de fyra stiften Västerås, Stockholm, Strängnäs och Karlstad ett arbetsmöte som syftar till att utforska hur vi kan stärka kopplingen mellan pilgrimsvandring, klimatfrågan och ACT fram till 2030.
Bokrelease: Med alla levande varelser
Välkomna på bokrelease och samtal i Stockholm kring boken “Med alla levande varelser - hopp och motstånd i klimatkrisens skugga” av Annika Spalde och Fredrik Ivarsson.
Rapport från COP26
Stina Tysk, teolog och samordnare för Skapelse & Existens, har varit i Glasgow som observatör för kyrkornas världsråd och har skrivit en väldigt läsvärd blogg om sin upplevelse.
Foto: Albin Hillert
Känslor i klimatkrisens tid och kyrkornas roll - med Klimatpsykologerna & Sofia Camnerin
Hur påverkas vi känslomässigt av klimatkrisen och hur kan psykologin hjälpa oss att förstå hur vi reagerar och agerar i relation till den? Och – hur kan kristna individer och samfund förhålla sig till den kunskapen, både praktiskt och teologiskt? Dessa frågor kommer att vridas och vändas på under ett livesänt samtal tillsammans med Kata Nylén från Klimatpsykologerna och Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd.
Livesänt samtal: Naturvetenskap, tro och klimatkris - hur hänger de ihop?
Välkommen att vara med på ett samtal med klimatforskaren Alasdair Skelton, professor i geologi och co-director for Bolin Centre for Climate Research vid Stockholms universitet - om klimatkrisen från ett naturvetenskapligt perspektiv och hur de kunskaper han fått i sitt arbete som forskare påverkat och påverkats av hans kristna tro.