Den helige Johannes dag: den högstes profet

Författare: Cathrine Fernlöf

Första årgångens texter:

Jes 49:1-2

Apg 19:4

Luk 1:5–17

Ps 96

I Bibelns berättelser kan vi följa hur Gud kallar människor till olika uppdrag för att verka för att Guds vilja ska bli verklighet och Guds rike synligt i den värld vi lever i. När Johannes Döparen uppmärksammas med en egen dag på kyrkoåret så är det kallelsen till att vara profet som lyfts fram.

Profet är ett ord som har en stark förankring i bibeln med många olika exempel och som nog kan låta lite gammaldags men som i dagens miljörörelser och kampen för jordens framtid känns oerhört aktuellt.

Profetens uppdrag är att föra Guds talan oavsett om det anses bekvämt eller inte. Att tala sant om den hen ser runtomkring sig även om det går emot gängse normer, regler eller vad makthavare säger. I vår tid kan det handla om att våga ifrågasätta vår livsstil vi ser som en rättighet; att se hur vi utarmar skogar och sjöar, konsumerar långt bortom jordens resurser och fortsätter resa, investera och leva som om det inte finns någon morgondag. Hur vi inte längre ser oss som en del av Guds skapelse, precis som allt annat levande, utan gjort oss själva till gudar på bekostnad av andras liv. Både andra människor, djur och växter.

Att vara profet innebär också att uppmana till förändring, omvändelse. Bort från det som förstör, bort från det som går emot Gud vilja. Folkens alla gudar är avgudar skriver psalmisten för den här dagen. Och fortsätter sen; men Herren har gjort himlen. 

För omvändelse har två sidor; inte bara bort från avgudadyrkan i form av blind tro på tillväxt, ökade ekonomiska tillgångar, mer egendom och prylar som vägen till lycka utan också omvändelse till; till ett nytt liv med en annan inställning till rikedomar och meningsfullhet. Med ny inställning till vårt eget liv i förhållande till andras och ny syn på vår roll och tillvaro i universum. En samhörighet med allt levande, ett ömsesidigt beroende.

Omvändelse till Gud, som skapat himmel och jord. Han ska få många människor att vända tillbaka till Herren, deras Gud står det i förutsägelsen om Johannes i evangeliet. Och lite senare kan vi läsa … för att vända fädernas hjärtan till deras barn och ge de ohörsamma ett rättfärdigt sinne.

Kanske den största utmaningen i för kampen för skapelsen, ett klimat i balans och hållbar utveckling är alla system och mönster som gör det svårt att utmana vår bekvämlighet, likgiltighet och kortsiktighet. Det är svårt att stå emot, att välja rätt, att bryta mönster. Lätt då att falla tillbaka i gamla rutiner, att sluta lyssna och ta in ny information. Att låtsas som att allt är som det ska. Men framtiden då? Om vi vänder våra hjärtan till våra barn, vilken värld vill vi att de ska leva i?

Hos vissa bibliska profeter kan vi också se en förutsägelse om framtiden, om det som väntar om vi inte vänder om. En bild av den tillvaron vi är med och skapar idag genom vårt agerande. Likväl en uppmaning till uppvaknande, till förändring, för att det ska finnas en framtid där allas våra barn kan få blomstra. Där jorden får leva. En maning till att verka för Guds rike som Jesus pratar om och gestaltar.

Men lyssnar någon då kan vi ju fråga oss? Johannes Döparen fick en betydande följarskara trots att han verkade rätt så udda i beskrivningarna av hans utseende och levnadssätt. Hans ord om behovet av omvändelse för att kunna ta emot Jesus träffade människornas längtan efter ett annat liv, en annan värld.

Idag kan vi fascinerade se hur en ensam tonårstjejs skolstrejk utanför riksdagen förvandlats till en världsomspännande rörelse för klimatet. Greta har visat att den profetiska rösten har sin plats än idag och hon har gett talan, hopp och sammanhang åt alla de människor som känt sig små och maktlösa inför klimathotet och de som har mest inflytande och politisk makt. En omvändelse till aktion. En omvändelse till liv; med hopp om en framtid för hela Guds skapelse.

Må himlen fröjdas och jorden jubla, havet brusa och allt det rymmer, marken och allt den bär må glädja sig. Då skall alla träd i skogen jubla inför Herren – se han kommer, se han kommer för att råda över jorden, råda rättvisa över världen, råda trofast över folken.

Men Johannes är inte ensam profet i Bibeln och vi är många som behöver vara Guds profeter för att psalmistens vision om framtiden ska få glimma till i vår verklighet. Greta har inspirerat många, framför allt unga, att våga vara profeter i sina egna sammanhang.

Och profeter för klimatet behövs i våra vardagliga situationer; i våra familjer, på arbetsplatser, i skolor och vänskapskretsar. För Jorden är vårt gemensamma hem, förutsättningen för alla våra liv. Och uppmaningen till omvändelse en daglig påminnelse om detta; för allas vår skull.

Och i våra olika församlingar kan vi med glädje och tacksamhet se hur profetiska röster från olika håll om hur vi lever i och med Guds skapelse slagit rot och en medvetenhet och ett engagemang för klimatet vuxit och tagit sig olika uttryck. Hos enskilda individer som talat om hur det blivit som en aha-upplevelse och där engagemanget fått gro, växa och formas på nytt och i gruppsammanhang som inspirerat och lyft varandra och i små, enkla former gestaltat att en annan värld är möjlig, med liv för hela Guds skapelse.

För livets skull ska sanningen bli synlig. För livets skull ska längtans frön slå rot. För livets skull ska fredens väg bli tydlig för dem som vågar gå för livets skull.

För livets skull ger marken ännu gröda. För livets skull bär jorden ännu kraft. För livets skull ska alla få sin föda ur denna jord vi fått – för livets skull.

För livets skull vänds vanmakten till vrede. För livets skull skall rätten föda fram. För livets skull skall källor utav glädje ge modet hopp och kraft – för livets skull.

För livets skull blev Gud ett barn, vår like. För livets skull gav han sitt liv för oss. För livets skull ska rättens rätta rike bli synligt genom oss – för livet skull.

Sv psalm 788


Filmtips: Greta, av Nathan Grossman (2020)

Föregående
Föregående

Apostladagen: Sänd mig

Nästa
Nästa

Midsommardagen: Skapelsen