
BLOGG
Ekoteologisk bibeltolkning
Välkommen till vår ekoteologiska blogg! Här delar nätverkets medlemmar med sig av betraktelser kring kyrkoårets texter utifrån ett ekoteologiskt perspektiv. Vill du bidra med en text? Hör av dig till vår bloggredaktör Katja Stroeven så berättar hon mer!
Bloggen är för närvarande vilande, men tidigare inlägg finns att ta del av. Vill du ändå bidra med en text är du alltid välkommen att höra av dig!

Fjärde söndagen efter trettondedagen: Jesus är vårt hopp
Fredrika Gårdfeldt skriver på temat “Jesus är vårt hopp” om naturen som en läkande plats och längtan bort från stress och prestation.
Tredje söndagen efter trettondedagen: Jesus skapar tro
Inför tredje söndagen efter trefaldighet skriver Sofie Söderin om trons konsekvenser och vårt ansvar för varandra.

Nyårsdagen: I Jesu namn
“The gardener, Jesus, nurtures the fig tree. He feeds it and it feeds us. Perhaps we are called to be that gardener, but for our common home. We, like Israel, are being given one more chance in our time of crisis.“
Inför Nyårsdagen reflekterar Alasdair Skelton över vad människan kan lära sig av den skapelse som hon är en del av.

Söndagen efter nyår: Guds hus
“De bibliska berättelserna handlar om rättvisa, om omsorg med en särskild blick för de mest utsatta, kort sagt en etik som tar ansvar för alla utsatta livsformer.“
Anneli Sandberg skriver på temat “Guds hus” om konkurrens, egoism och den kristna kallelsen att se hela Skapelsen som Guds hem.

Annandag jul: Martyrerna
“Oavsett hur många miljöcertifieringar, regnbågsnycklar och andra diplom vi samlar på oss är vi inte skyddade från att ta oss själva och vår roll som människor på för stort allvar.”
På temat “Martyrerna” reflekterar Ola Fornling över vad människans kallelse innebär i en värld som går på knäna.

Julnatten: Den heliga natten/Juldagen: Jesu födelse
“Kanske är inkarnationens stora skandal egentligen att vi förvridit synen på skapelsen till den milda grad att vi inte kan acceptera att den är vad Gud själv sagt att den är.”
Inför julnatten/juldagen reflekterar Johan Garde över vad inkarnationens mysterium säger människan som en del av det av Gud skapade.

Fjärde söndagen i advent: Herrens moder
“Maria överger något känt för något okänt – hon var trolovad med Josef och kastades sedan in i att bli mamma till Gud. Det är modigt att våga sig ut på vad som kan verka okänd mark och våga ta till sig det och gå den vägen.“
Inför den fjärde söndagen i advent reflekterar Therese Lundberg på temat “Herrens moder”. Vad innebär det att svara ja på Guds kallelse?

Tredje söndagen i advent: Bana väg för Herren
“Vishet är allvarsamt rynkade pannor men också lek och kreativitet och glädjen att konstruera nytt.”
På temat “Bana väg för Herren” skriver Anneli Sandberg om att möta motstånd i kampen för Guds rike och om hur humor och vishet kan hjälpa oss att bana en väg för Guds nåd.

Andra söndagen i advent: Guds rike är nära
“Jag hoppas ni ser att utmaningen är att i längden inte göra lika mycket som att låta något vara, låta Guds skapelse på fler platser få växa fritt. För himmelriket är som när himlens fåglar kommer och kan bygga ett bo i ett träd som fått växa upp fritt.”
Inför andra advent skriver Magdalena Sjöholm om det vildvuxna, det fria och om att Gud inte bara är människans utan hela skapelsens.

Första söndagen i advent: Ett nådens år
“Att lära oss att lyssna till allt levandes ankomster och röster är advents budskap till antropocen.“
Vi får tillsammans med Josef Schyborger inleda det nya kyrkoåret med att reflektera över vad det innebär att välkomna Gud i en värld där människan lätt hör sin egen röst men missar andra.

Söndagen före Domsöndagen: Vaksamhet och väntan
Silvia Kramer skriver om hur vi behöver andligt bränsle för att våra lyktor ska kunna fortsätta lysa. “Hopp är arbete. Så hur gör vi?”. I en tid när kampen för klimaträttvisa söker hopp och mod bjuder söndagens texter oss att landa i behovet av delande och uthållighet.

Söndagen efter Alla helgons dag: Vårt evighetshopp
“Du och jag vandrar en stund på denna vackra planet” skriver Silvia Kramer. Inför Alla själars dag får vi reflektera över hur evigheten och nuet hänger samman, och hur hoppet blommar ur den jord vi står på utifrån temat “Vårt evighetshopp”.

Alla helgons dag: Helgonen
“Jesu ord om himmelriket kan öppna oss för en okänd framtid, och låta oss veta att det vi gör i rättfärdighetens namn är att betrakta som en skapelseakt. Precis vad den skapelseakten innebär äger vi ingen överblick över, men vi får lita på att det aldrig är utan betydelse.”
Inför Alla helgons dag skriver Fanny Willman om hur erfarenheten kan få vara en väg in till det som ibland kan vara svårt att förstå.

Tjugoandra söndagen efter trefaldighet: Frälsningen
“I Guds ögon är vi alla fullkomliga, räddade, frälsta- Guds nåd och förlåtelse är oändlig. Men för att något ska ske i den värld vi lever och är i, behöver vi våga låta nåden och frälsningen få konsekvenser för hur vi lever – vad vi tar hand om, och vad vi offrar. Det är upp till oss att rädda världen, och Gud är på vår sida.”
Om eldprov vi måste gå igenom och om Gud som finns med i lidandet skriver Sofie Söderin på temat “Frälsningen”.

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet: Samhällsansvar
Inför den tjugoförsta söndagen efter trefaldighet skriver Katja Stroeven om världsliga skatter, behovet av omsorg och om att ta sitt ansvar när den egna kärleken brister.

Tjugonde söndagen efter trefaldighet: Att leva tillsammans
“I ett allt hårdare klimat, bokstavligt talat, kommer allt fler människor och djur att tvingas på flykt. Kanske kommer vi också ställas inför ett val där vi kan välja att se, eller blunda för, de välsignade och älskade liv som ber om vår hjälp och skydd.”
På temat “Att leva tillsammans” skriver Embla Trygg om vilka vi väljer att inkludera i vår gemenskap och om orättvisa privilegier.

Tacksägelsedagen
Inför Tacksägelsedagen skriver Anneli Sandberg om ögonöppnare som kan få oss att känna tacksamhet också i tider av oro och kris.

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet: Rik inför Gud
Cathrine Fernlöf skriver på temat “Rik inför Gud” om vad som verkligen är viktigt i livet och hur det hänger ihop med hotet mot klimatet.


Femtonde söndagen efter trefaldighet: Ett är nödvändigt
Silvia Kramer skriver inför den femtonde söndagen efter trefaldighet om hur det går att förstå Jesu uppmaning om att inte göra sig bekymmer när klimatkrisen ger oss så mycket att oroa oss för.