BLOGG

Ekoteologisk bibeltolkning

Välkommen till vår ekoteologiska blogg! Här delar nätverkets medlemmar med sig av betraktelser kring kyrkoårets texter utifrån ett ekoteologiskt perspektiv. Vill du bidra med en text? Hör av dig till vår bloggredaktör Katja Stroeven så berättar hon mer!

Midsommardagen: Skapelsen
Andra årgångens texter Fredrika Gårdfeldt Andra årgångens texter Fredrika Gårdfeldt

Midsommardagen: Skapelsen

“Så får vi människor som är trötta på våra egon och objektifieringen av varandra kroka arm med växter och natur för att uppleva vi, tillsammans, är en annan värld möjlig.”

Fredrika Gårdfeldt skriver inför midsommardagen om längtan efter att leva öppet och ömsint i relationen till varandra och till Skapelsen.

Läs mer
Heliga trefaldighet: Gud - Fader, Son och Ande
Andra årgångens texter Magnus Myrberg Andra årgångens texter Magnus Myrberg

Heliga trefaldighet: Gud - Fader, Son och Ande

“De ord och bilder vi använder om Gud är aldrig oskyldiga. Den gudsbild vi kommunicerar, de ord vi brukar om Gud, är ingen ofarlig verksamhet på jorden. Det vi tillskriver Gud blir ofta överordnat och norm i världen. […] Att tala om Gud i mänskliga termer eller avbilda Gud i mänsklig gestalt kan vara lockande men är alltid behäftat med risker.“

Läs Magnus Nybergs tankar inför Heliga trefaldighet.

Läs mer
Fjärde söndagen i påsktiden: Vägen till livet
Andra årgångens texter Magnus Myrberg Andra årgångens texter Magnus Myrberg

Fjärde söndagen i påsktiden: Vägen till livet

“I vår del av världen ramas påsken och påsktiden ofta in av vårens seger över vintern. Just då ger naturen särskild konkretion åt den erfarenhet av uppståndelse som vi närmar oss i tro. […] För även om hoten mot skapelsen är allvarliga så kommer ännu våren. Vem kan då vara tyst? “

Så skriver Magnus Myrberg om Guds inkarnation i en levande skapelse som en av trons grundbultar inför fjärde söndagen i påsktiden.

Läs mer
Tredje söndagen i påsktiden: Den gode herden
Andra årgångens texter Embla Trygg Andra årgångens texter Embla Trygg

Tredje söndagen i påsktiden: Den gode herden

“Kanske mår vår tro och vår teologi bra av att ibland föra in metaforen i verkligheten, tänker jag, och får i mitt inre upp en bild av biskopar och kyrkoherdar med gummistövlar och kräklor i fårhagen.”

Embla Trygg reflekterar på temat Den gode herden inför kommande söndag. Kanske kan det vara så texterna faktiskt handlar om, ja, får?

Läs mer
Annandag påsk: Möte med den uppståndne
Andra årgångens texter, Lukasserien Hannah Hartell Andra årgångens texter, Lukasserien Hannah Hartell

Annandag påsk: Möte med den uppståndne

“Hoppet om att få möta en upprättad skapelse är inte alltid lätt att bära, det naiva hoppet finns inte längre kvar. Men ur våra egna upplevelser av den uppståndne Kristus, som möter oss i skapelsens under, så kan ett nytt, mer komplext hopp födas. Ett hopp som föds ur förståelse och handling och som i alla fall för mig gör det lite lättare att tro att jag ska få möta en uppstånden skapelse.”

Hannah Hartell reflekterar om hur verkligheten kommer oss till mötes i mötet med den uppståndne utifrån texterna på Annandag påsk.

Läs mer
Påskdagen - Kristus är uppstånden
Lukasserien Sofie Söderin Lukasserien Sofie Söderin

Påskdagen - Kristus är uppstånden

“. I en värld av krig och förstörelse förvånas vi plötsligt av livets intåg som också sker, samtidigt. Därifrån får vi, förvånade och kanske aningen förvirrade, hämta kraft att fortsätta gå – för vad skulle vi annars göra?”

Om påskdagens berättelser skriver Sofie Söderin om vad det kan innebära att tro på uppståndelsen i tider av klimatkris.

Läs mer
Långfredagen: Korset
Embla Trygg Embla Trygg

Långfredagen: Korset

Kring Långfredagens tema skriver Embla Trygg om vad vi tar oss tid att sörja och om att låta hopplöshet få finnas och ta plats.

Läs mer
Skärtorsdagen: Det nya förbundet
Andra årgångens texter, Lukasserien Josef Schyborger Andra årgångens texter, Lukasserien Josef Schyborger

Skärtorsdagen: Det nya förbundet

“I evangelietexten involverar Jesus en grupp av människor, bröd och vin, banal materia, i hans lidande och död. Kanske kan nattvarden vara en sådan världskapande andlighet där vi bjuds in att delta i Guds involverande i världen under skärtorsdagen där ord och handling är våra världskapande praktiker.”

Inför Skärtorsdagen reflekterar Josef Schyborger över ordens betydelse, att mötas mitt i det materiella och kraften i Jesu inbjudan utifrån evangelietexten.

Läs mer
Jungfru Marie Bebådelsedag: Guds mäktiga verk
Andra årgångens texter Olivia Salomonsson Andra årgångens texter Olivia Salomonsson

Jungfru Marie Bebådelsedag: Guds mäktiga verk

“Men ibland är det just dem som världen behöver, de som vågar gå emot samhällets förväntningar och regler. Unga människor som vågar säga emot.“

Var kan vi finna den styrka som krävs för att möta de utmaningar som klimatkriser kräver att vi axlar? Inför Jungfru Marie Bebådelsedag reflekterar Olivia Salomonsson över vad samhället, kyrkan, och enskilda kristna kan lära om mod och uthållighet av tonåringar genom historien.

Läs mer
Andra söndagen i fastan: Den kämpande tron
Andra årgångens texter Lisa Westberg Andra årgångens texter Lisa Westberg

Andra söndagen i fastan: Den kämpande tron

Vad innebär hopp i en värld som kämpar på knäna? Och vilken roll kan botgörelsen spela i kampen om en levande tro? Lisa Westberg delar med sig av sina reflektioner inför andra söndagen i fastan.

“Men i knäfall och tårar och brustna kärl, där möts vi av en medlidande Gud. Som kämpar för sin tro på oss liksom vi kämpar för vår tro på oss själva.”

Läs mer
Sexagesima: Det levande ordet
Andra årgångens texter Lisa Westberg Andra årgångens texter Lisa Westberg

Sexagesima: Det levande ordet

“Jag tror vi behöver berätta om en Gud som inte känner sig hotad i sin allsmäktighet av att blåklockan också har en sång, utan känner sig hemmahörande. En regnets Gud, som faller över vår jord, fuktar våra själar, gör att vi öppnar oss, tar emot, gror och tror.”

Kan en älska det en inte har ord för? Det frågar sig Lisa Westberg när hon reflekterar om att våga läsa med hjärtat på temat Det levande ordet inför Sexagesima.

Läs mer
Septuagesima: Nåd och tjänst
Andra årgångens texter Josef Schyborger Andra årgångens texter Josef Schyborger

Septuagesima: Nåd och tjänst

“Jesus tycks vilja höja den moraliska ribban och uppmanar oss i texten i Lukasevangeliet att leva med ett kritiskt öga och utmana kravet på hur våra liv ska utformas. Kanske är det ett liv i kärlek som är vår allra största utmaning?”

Så skriver Josef Schyborger om vilka krav och regler som reglerar våra mänskliga liv. Inför Septuagesima får vi läsa om hur Guds nåd räcks hela skapelsen - och inte bara oss människor.

Läs mer
Kyndelsmässodagen
Jennie Högberg Jennie Högberg

Kyndelsmässodagen

Inför Kyndelsmässodagen skriver Jennie Högberg om att uthålligt invänta ljuset.

Läs mer